Smaczne i zdrowe warsztaty w inkubatorze
Kategoria: Projekty ze środków zewnętrznych Dodano: 05 sierpnia 2024 Wyświetleń: 1015 Autor: Aneta Stępień
Kofta, quiche z gruszką i serem pleśniowym, gyros, warzywa w tempurze oraz wiele innych przysmaków przygotowały Panie z Kół Gospodyń Wiejskich podczas warsztatów kulinarnych pod czujnym okiem eksperta Artura Nijakowskiego. Głównym celem warsztatów pn. „Fast food na zdrowo” było promowanie zdrowego odżywiania oraz kultywowanie zdrowej kultury kulinarnej. Uczestnicy warsztatów wysłuchali również wykładu naukowego pt. „Koncepcja pól zdrowia Lalonde’a w praktyce”. Warsztaty zorganizowano w Inkubatorze Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego i Wyrobów Cukierniczych oraz Wypieków Pieczywa Ziemi Piotrkowskiej w Czarnocinie. Inicjatywy są realizowane przez Powiat Piotrkowski w ramach zadania „Zdrowe Łódzkie na plus”, finansowanego z budżetu Samorządu Województwa Łódzkiego.
Wszystkie przygotowane porcje były pokazowe i degustacyjne, mające na celu zaprezentowanie różnorodności i smaku potraw, aby uczestnicy mogli spróbować każdego dania.